Parkettacsere olcsón és a tudnivalók


Kit ne érdekelne parkettacsere olcsón, és a tudnivalók sem mellékesek, mert ellenkező esetben könnyen becsaphatnak minket. Az információ fontos dolog ebben az esetben is. Hasznos, ha van legalább alapismeretünk a parketták fajtáiról, anyagukról, minőségükről, áraikról, és beépíthetőségükről. Természetesen a parkettacsere esetén is az a legjobb, ha a munkálatokat szakemberre bízzuk, mert így nem csak szebb felületet kapunk, hanem egy jól összeállított szerkezetet is, amely megfelel a vele szemben támasztott követelményeknek, és például nem kezdenek az egyes parkettaelemek elcsúszni egymástól, ami azt eredményezheti, hogy a keletkezett résekbe megmarad a piszok, a por, stb. Bízza szakemberre, bízza ránk. Parkettacsere olcsón, és a tudnivalók megismerése általunk, akik rendelkezésére állunk a nap minden órájában.Hívjon minket: 06-20-555-1086A parketta mindenki által ismert burkolóanyag, melyek közül talán az un. halszálkás a legismertebb, de ritkábban találkozhatunk négyzet, háromszög alakú, vagy egyéb geometriai kialakítású parkettával is. Az talán már nem annyira ismert, hogy a parketta nagy múltra tekint vissza, azaz nem korunk találmánya. Franciaországban már 1684-ben használták a padlózat borítására, mégpedig többek között a Versailles-i kastélyban is. A parketta anyaga számtalan fa lehet, de talán a legismertebbek a dió, a kőris, a juhar, a fenyő, a bükk, és a cseresznye. A fa anyaga nagymértékben befolyásolja a belőle készült parketta kopásállóságát, tartósságát.

A parketta előnye, hogy könnyű tisztítani. Gyakran elég csak felsöpörni, illetve néha nedves ronggyal jól áttörölni, amelybe jó, ha teszünk, kifejezetten erre a célra kifejlesztett padlóápolót, amely nem csak ápolja, hanem fényesebbé is teszi a parketta felületét. Jellemzően a jól beépített parketta nem igényel túl gyakran karbantartást, javítást. Jellemzően az szokott előfordulni inkább, hogy egy-egy parketta megmozdul, recseg, esetleg kijön a helyéről. Ebben az esetben csak annyi a teendő, hogy a meglazult, vagy teljesen feljött parkettát visszaragasztjuk a helyére.

A leggyakrabban használt típus a szalagparketta, amelyet következőképpen kell lerakni. Figyeljünk először is arra, hogy padlófűtés esetén nem mindegy milyen anyagú szalagparkettát használunk. Juhar és bükk fából készült parkettát ne használjunk ebben az esetben. Vegyük számításba, hogy a szalagparketta a fektetés irányában megnyújtja a teret. Friss betonra, illetve aljzatkiegyenlítőre ne tegyünk parkettát, várjuk meg, amíg rendesen kiszáradnak. Nagyon fontos, hogy aljzat felülete a lehető legsimább legye, ami azt jelenti, hogy 1 méteren belül ne legyen nagyobb a lejtés 1 milliméternél. Arra számítsunk, hogy a lerakott parkettát utólag már nem lehet korrigálni, javítgatni. A jól lerakott parketta hosszú évekig szolgálja az embert, maximum bizonyos időközönként igényel egy alapos felcsiszolást, és lakkozást. Természetesen egy idő után a többszöri felcsiszolás miatt nagyon elvékonyodik a parketta anyaga, ezért akkor nem marad más lehetőség, mint a teljes csere.

Közismert napjainkban a laminált parketta is, amelynek egyre nagyobb a felhasználási területe. Ez az a fajta parketta, amelyet akár házilag is könnyen lerakhatunk. Ezeknél ugyanis nem kell sem ragasztani, sem más kötési anyagot használni, hanem egyszerűen össze kell az egyes elemeket pattintani. Természetesen itt is fontos, hogy az aljzaton a lehető legkisebb egyenetlenség legyen. Használjunk aljzatkiegyenlítőt a sima, és egyenletes felület elérése érdekében. A parketta alá alátét fóliát kell tenni, amellyel az egész aljzatot be kell borítani.

Ennek a feladata nem csak a kisebb egyenetlenségek kitöltése, hanem a laminált parketta megvédése az esetleges nedvességtől. Az első elem lerakásánál arra kell nagyon figyelni, hogy a hornyolt fele nézzen a fal felé. Utána már csak arra kell ügyelni, hogy a csapolt, és hornyolt oldaluk kerüljenek szembe egymással. Óvatosan egymáshoz illesztjük őket, majd apró ütésekkel összekapcsoljuk az elemeket. Jellemző szerszám a laminált parketta lerakásánál a dekopirfűrész.

A laminált parketta ápolásánál, illetve a használata folyamán is arra ügyeljünk, hogy a felület mindig száraz legyen, ne érje nedvesség, illetve a ne maradjanak rajta olyan szennyeződések, amelyek megkarcolhatják a felületét. Gondoljunk itt például homokra, üvegszilánkra.