Mi az energetikai tanúsítvány?


tovabbAki először teszi fel magának azt a kérdést, hogy mi az energetikai tanúsítvány, az jellemzően nem sok információval rendelkezik azzal kapcsolatban.

Ez nem is véletlen, hiszen az energetikai tanúsítványra elsősorban egy-egy lakás, vagy ház értékesítésénél van szükség, ami általában ritkán fordul elő az ember életében.Hívjon minket: 06-20-555-1086Sokan gondolják azt, hogy ez is csak egy újabb felesleges kiadás, amellyel megnövelik az emberek terheit, és igazából nem más, mint egy rejtett adó. Természetesen ezen nem lepődhetünk meg, hiszen az ország gazdasági helyzete, illetve a lakosság folyamatos elszegényedése nem teszi könnyen elfogadhatóvá az újabb terheket, legyenek azok amúgy bármilyen hasznosak is. Nézzük meg ezek után, hogy mi az energetikai tanúsítvány, illetve mit kell róla tudni.

Manapság az energia előállítása egyre drágább, aminek következtében a lakossági felhasználásra kerülő energia megfizetése is egyre nagyobb terhet jelent az ingatlantulajdonosoknak. Nem véletlen, hogy az energia megtakarítás olyan kiemelkedő szerepet kap. Egy átlagember, illetve család a legtöbb energiát az otthona fenntartására használ el. Ezen belül is kiemelkedő szerepet tölt be maga az ingatlan, amelynek a szigetelő, és energiamegtartó képessége fontos szerepet tölt be, ezért a modern lakások, házak építésénél már fontos szempont, hogy eleve úgy épüljenek, hogy fenntartásuk energiatakarékos legyen, azaz a bennük lakó ne az utcát fűtse.

Mikor kötelező energetikai vizsgálatot végeztetni? Új épület építésekor, használt lakás, ház értékesítésekor, 1 évet meghaladó bérbeadás esetén, illetve az 1000 m2 alapterületet meghaladó állami tulajdonú, közhasznú intézmények esetén. Ugyanakkor ajánlott elvégeztetni az energetikai vizsgálatot akkor is, ha épületszerkezeti, vagy épületgépészeti átalakítást végeztetünk, illetve akkor is, ha energiahatékonysági pályázaton veszünk részt. Magát az energetikai tanúsítványt csak a Magyar Mérnöki Kamara, és a Magyar Építész Kamara tagságával bíró mérnök végezheti el. A tanúsítvány 10 évig használható fel, a kiállítás napjától számítva. Az energetikai besorolás a következőképpen alakul:   

energetikai tanusitvany
     
Az energetikai vizsgálatnak az alapvető lépései, az épület fizikai adatainak, méreteinek megállapítása, a szerkezeti elemek beazonosítása, épületgépészet felmérése, az adatok alapján az energetikai számítás elvégzése, a besorolási hely azonosítása, a tanúsítvány elkészítése, és átadása.